Georgisk mad

Når det kommer til det georgiske køkken, vil de lokale gerne fortælle historien om, at Gud tog sig en tur ned til kaukasusbjergene og tabte lidt af sin frokost der. Det er derfor, georgiske køkken er meget rig og smagfuldt, siger de.

Karaktertræk: Krydret, smagfuldt, nærende, økologisk landbrug er i klart flertal blandt lokale landmænd

Kød retter: Oksekød, bøf, får, lam, svinekød

Fjerkræ: Kylling (for det meste)

Grøntsager og frugt: Alt hvad der kan dyrkes i jord / på et træ / en busk – alt hvad hjertet begærer og lidt til

Andet tilbehør: Masser af hjemmegroede urter, hjemmegroede krydderier, unikke saucer og dressinger

Nogle “must-try” retter i Georgien:

Khachapuri: Et meget populært hjemmelavet ostefyldt brød (nogle gange med hytteost i stedet for almindelig ost), som kan tilberedes med forskellige toppings (æg, persille, dild, andre urter). Serveret med hvert måltid (i stedet for et sædvanligt brød).

Khinkali: Hakket, krydret kød (normalt okse eller svinekød) i en stor bolle, serveret i store mængder. Spises med hænderne.

Mtsvadi: Grillede stykker af marinerede svinekød eller kalvekød på pind, med løg.

Chanakhi: En ret af lamme gryderet med tomater, auberginer, kartofler, forskelligt grønt og hvidløg. Kan serveres både som suppe og som hovedret.

Chakhokhbili: En ret med en estragon-krydret oksekødssuppe og stuvet kylling med friske krydderurter. Navnet kommer fra den georgiske ord KHOKHOBI som betyder “fasan”.

Pkhali: En vegetarisk ret med forskellige former for hakkede grøntsager. Kål, aubergine, spinat, bønner, rødbeder, kombineret med valnødder, eddike, løg, hvidløg og krydderurter.

Lobio: En vegetarisk ret af forskellige former for tilberedt bønner, krydret med koriander, valnødder, hvidløg og løg. Kan serveres båd kold og varm. Nogle af disse varme retter, kan dog indeholde kød visse steder. Så det er bedst at spørge før bestilling.

Selvfølgelig er der meget mere at prøve. Georgiere mener, at for at smage alt fra deres køkken bliver man nødt til at tilbringe hele sit liv i Georgien og smage på noget nyt hver dag.